Waar of niet waar. Kloppen de soms bizarre tips die je hoort wel?Ik wil deze week aandacht besteden aan een waar of niet waar mythe.

De mythe dat aambeienzalf zou helpen om de wallen onder je ogen te verminderen of weg te krijgen. Het blijft de ronde doen.
Een aantal weken geleden was ik op locatie aan het werk en kwam het onderwerp weer eens ter sprake.

Er zijn diverse oorzaken waardoor je wallen onder je ogen kunt krijgen.
Omdat er dus verschillende oorzaken kunnen zijn, is er niet echt een specifieke behandeling voor dit probleem.
Maar het is wel heel begrijpelijk hoe deze mythe in de wereld is gekomen!
Kringen en wallen, onder de ogen, is een veel voorkomende klacht en kan dus te wijten zijn aan een verhoogde bloedstroom. Dus een logische gedachte is, dat een behandeling die de bloedvaten laat krimpen zoals aambeienzalf, dus een oplossing kan bieden.
Aangezien aambeienzalf de bloedvaten doet slinken, wanneer het wordt toegepast, denken mensen dat dit ook wel voor wallen zal werken.

In eerste instantie lijkt dit ook best een goed idee, maar er zijn paar fundamentele problemen.
Er wordt heel vaak gedacht dat wallen onder de ogen gevuld zijn met vocht, maar dat is niet helemaal waar. Voor het grootste deel (90%) bestaan wallen uit vet. De rest (10%) is inderdaad vocht.
Het ontstaan van wallen gebeurd ook niet van de een op de andere dag. Dit is een langzaam proces wat in het begin vaak niet tot amper opgemerkt wordt.
Er zijn dus verschillende oorzaken.
Als je deze crème in je ogen krijgt kan dat zeer schadelijke gevolgen hebben!

waar of niet waar? helpt aambeienzaqlf tegen wallen onder je ogen?1) Bindweefsel.
Het feit dat je een vetopslag onder je ogen hebt is vrij normaal. Dit vet fungeert als stootkussentjes voor je oog. Het heeft dus duidelijk een functie en normaal zie je dit vet ook helemaal, tot bijna niet.

2) Een minder elastische huid.
De huid zelf speelt ook een rol in het ontstaan van wallen. Als je ouder wordt, gaat de elasticiteit van de huid achteruit.

3) Erfelijkheid.
Het tijdstip waarop de huid minder elastisch wordt, en dus het moment dat er wallen gaan ontstaan, is afhankelijk van veel factoren. Hierin speelt erfelijkheid een hele grote rol.

4) Leefstijl.
Een andere belangrijke factor is je leefstijl. Natuurlijk kun je wallen onder je ogen krijgen als je een nacht flink aan de haal bent geweest, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat hier om een structurele leefstijl. 
Alcohol en roken zijn al twee oorzaken die kunnen zorgen voor een verstoorde vochtbalans. 

5) Allergische reactie.
Een andere oorzaak kan zijn, een allergische reactie, hoewel dit wat minder bekend is. De wallen onder de ogen zijn dan een indirect gevolg van deze allergie. 

5) Huidaandoeningen.
Er zijn ook ziektes en aandoeningen die kunnen zorgen voor extra vochtophoping onder je ogen, eventueel in combinatie met een zwelling.

6) Hormonaal.
Het kan dus ook een hormonale reden hebben, bijvoorbeeld (een opkomende) menstruatie.

7) uitdroging.
De beste behandeling daarvoor is water, water en nog een water.

8) Te veel vocht vasthouden.
Mogelijk door een te grote zout consumptie.
Dit kan verholpen worden door een  diureticum, dit zal helpen om de extra vloeistoffen kwijt te raken.  Wil je geen medicijnen innemen is vaak een fruit dieet (voor 24 uur) een oplossing.
Maar zorg dat je die dag de deur niet uit hoeft, want je doet die dag niks ander dan naar de wc lopen 😉
Vaak adviseren ze dit van ’s middags twaalf uur, tot de volgende middag twaalf uur te doen. Dan zit er heerlijk een nacht tussen, heb je ook wat minder last van een mogelijk honger gevoel.

Maar hoe dan ook, het idee dat aambeienzalf een gemakkelijke remedie is voor het probleem, is slechts een mythe!

Voor vragen of meer informatie, neem gerust even contact met me op!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *