Is zonnebramd wel zo veilig als we denken?

Twee weken geleden schreef een blog over het gebruik van zonnebrand. https://www.visagistehaarstijlisteutrecht.nl/in-deze-blog-zet-ik-diverse-feiten-en-fabels-over-zonnebrand-op-een-rij/
Begin deze week kreeg ik, een van de vele nieuwsbrieven binnen waar ik me op ingeschreven heb, met een artikel over de mogelijke gevaren van het gebruik van deze zelfde zonnebrandcrèmes.!
Als je mijn blogs volgt, weet je inmiddels dat ik absoluut geen producten probeer te verkopen alleen mijn inzichten en kennis wil delen. Als ik het ergens mee eens ben zeg ik dit, maar ook als ik er anders over denk.
Betekend deze blog dat ik mijn onderzoek naar zonnebrand niet goed heb gedaan, nee.
Ik had nl. naar andere informatie over zonnebrand gezocht en niet of het gebruik van zonnebrand wel zo veilig is als we denken.
Mijn eerlijkheid gebied mij nu dan ook om deze informatie ook weer met jullie te delen!

Deze informatie kreeg ik via een nieuwsbrief van “The truth about Cancer”
https://www.youtube.com/user/thetruthaboutcancer  
Uit een recentelijk groot onderzoek blijkt dat er chemicaliën in bloedbaan gevonden worden na het smeren van een zonnebrand…
Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Als je zonnebrandcrème gebruikt, worden de chemicaliën van de zonnebrand uiteindelijk in je bloedbaan opgenomen.
Volgens een laatste nieuw pilot-onderzoek, door het Center for Drug Evaluation and Research, komen chemicaliën van zonnebrandcrème na slechts één dag gebruik in aanzienlijke hoeveelheden in de bloedbaan terecht…
In de studie, die kortgeleden is gepubliceerd, evalueerde ze het bloed van 24 proefpersonen, die elk zonnebrandcrème op 75% van hun lichaam hadden aangebracht. Vervolgens namen ze vier chemicaliën waar die vaak worden aangetroffen in zonnebrandmiddelen:
*Avobenzone
*Oxybenzone
*Ecamsule
*Octocrylene

Na slechts één dag gebruik vonden de onderzoekers dat de niveaus van deze chemicaliën in het bloed hoger waren dan de FDA-veiligheids-drempel.
Proefpersonen die sprays, crèmes en lotions gebruikten, vertoonden allemaal dezelfde resultaten.
Omdat de bloedwaarden de FDA-drempel overschrijden, moeten deze producten een strenge veiligheidstest ondergaan. Hoewel consumenten deze producten al tientallen jaren gebruiken, zijn er nog geen echte veiligheidsstudies.

Is blootstelling aanm de zon de echte oorzaak van kanker?

Is blootstelling aan de zon de echte oorzaak van huidkanker?
De maand mei is Skin Cancer Awareness Month.
Diverse mensen hebben al enige kennis over de schade die een traditionele sunblock kan veroorzaken.
Toch nog maar even een kleine samenvatting.
Zie ook wat ik in mijn blog van 2 weken geleden had geschreven over sunblocks.

We hebben natuurlijk allemaal al ontelbare keren gehoord dat de zon kanker veroorzaakt, en dat het belangrijk is om je in te smeren voordat je naar buiten gaat. Maar niet alleen introduceert zonnebrandcrème schadelijke chemicaliën in je bloedbaan, het blokkeert ook de productie van vitamine D.
Vitamine D is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid, en de zon is een van de weinige natuurlijke manieren om het te krijgen.
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in de Verenigde Staten, met bijna vijf miljoen mensen die jaarlijks worden behandeld.
Hieronder een overzicht van de 3 meest voorkomende soorten huidkanker.

Basaal cel carcinomen is een van de meest voorkomende soorten huidkanker
Basaal cel carcinomen omvatten 80% van alle huidkankers.
Basale kankers kwamen alleen voor bij groepen mensen van middelbare leeftijd, maar zijn in toenemende mate aanwezig bij jongere mensen. Deze kankers groeien langzaam en verspreiden zich zelden naar andere delen van het lichaam.

Plaveisel cel carcinomen groeien vaker in diepere lagen van de huid en verspreiden zich naar andere delen van het lichaam, hoewel dit nog steeds zeldzaam is.
Interessant is dat squameuze celkanker vaker voorkomt bij mensen met een donkere huid in gebieden die zijn verborgen voor de zon, zoals op de bodem van hun voeten of palmen van hun handen.

Een melanoom is verantwoordelijk voor minder dan 2% van alle gevallen van huidkanker, maar heeft meer kans om te groeien en zich te verspreiden als het niet wordt behandeld, waardoor het dodelijker wordt.
Volgens skincancer.org is het risico op het krijgen een melanoom 80% hoger als je meer dan 5x verbrand bent geweest.

Een studie, gepubliceerd in 2004, vond dat binnenmedewerkers vaker melanoom ontwikkelen dan buitenwerkers. De auteur concludeerde dat een regelmatige blootstelling aan zonlicht een beschermend effect kan hebben tegen huidkanker.

Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, vond dat blootstelling aan zonlicht – en de daaropvolgende vitamine D-synthese – daadwerkelijk kan helpen bepaalde soorten kanker te voorkomen.
Resultaat van deze studie:
Zonlicht kan het risico op non-Hodgkin-lymfoom (NHL) verminderen en kan in verband worden gebracht met een verhoogd overlevingspercentages bij patiënten met melanoom in een vroeg stadium.
In een grotere case-control studie van meer dan 3700 patiënten met incident lymfoom en bijna 3200 controlepersonen in Zweden en Denemarken.
Smedby et al. meldde een vermindering van 20% tot 40% van het risico op deze kanker. De afname van het risico was dosisafhankelijk met toenemende index van blootstelling aan eerdere zon uren. “

De auteurs vatten samen dat “zonnestraling een gunstige invloed kan hebben op zowel de incidentie als de uitkomst van kanker.”
Dus, als vitamine D zo belangrijk is en blootstelling aan zonlicht gezond kan zijn (in de juiste doses), wat doet zonnebrandcrème dan?

” width=”128″ height=”95″>

Veroorzaakt commerciële zonnebescherming dan juist niet schade aan onze huid?
Naast het blokkeren van de belangrijke synthese van vitamine D, kan het onze hormonen verstoren, vooral als het eenmaal in de bloedbaan is geïntroduceerd. We hebben jaren geleden al een video over dit onderwerp gepubliceerd.
Dr. Elizabeth Plourde, een expert op het gebied van de gevaren van commercieel zonnebrandcrèmegebruik, legde uit hoe deze schadelijke chemicaliën door de huid worden opgenomen en in de bloedbaan terechtkomen en hoe slecht dit van invloed kan zijn op mensen.

De chemicaliën in zonnebrandmiddelen kunnen fungeren als een oestrogeen of een anti-testosteron, wat ernstige gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn, omdat deze hormoonverstoring de ontwikkeling van ongeboren kinderen drastisch en negatief kan beïnvloeden.

Onze huid is nu eenmaal het grootste orgaan in ons lichaam en dus een van de meest absorberende. Wat we ook op onze huid doen, kan direct in onze bloedbaan terechtkomen.
In feite zegt Dr. Plourde dat de chemicaliën in zonnebrandcrème binnen 5 minuten na aanbrengen in de lever, nieren, milt en testikels belanden. In de hersenen kan het binnen enkele uren in het bloed worden gedetecteerd.

Naar aanleiding van het bovenstaande artikel ben ik het internet opgegaan om te kijken wat ik nog meer voor informatie kon vinden hierover.
Toeval bestaat niet en ik kwam ook een artikel van Dr. Jerske Ultee tegen. Van haar kennis heb ik al eerder gebruik kunnen maken!
Om een oneindig lange blog te voorkomen voeg ik de link naar haar artikel hierbij.
Wil je nog verdere aanvullende informatie dan kun je daar ook nog het een en ander lezen.
https://www.dr-jetskeultee.nl/hoe-veilig-zijn-zinkoxide-en-titaniumdioxide/

Wil je voortaan liever je eigen zonnebrand maken, heb ik hier een recept voor je.  
Ingrediënten:
60 ml avocado of olijfolie 
60 ml kokosolie 
60 ml bijenwas of sheaboter 
 2 eetlepels vitamine E 
 2 eetlepels zinkoxide (vermijd zinkoxide met nanodeeltjes!)  Dit is o.a.online te kopen.
 ± 5-10 druppels van je favoriete (niet-citrus) etherische olie geur

Wil je voortaan liever je eigen zonnebrand maken, heb ik hier een recept voor je.
Ingrediënten:
60 ml avocado of olijfolie
60 ml kokosolie

60 ml bijenwas of sheaboter
2 eetlepels vitamine E
2 eetlepels zinkoxide (vermijd zinkoxide met nanodeeltjes!) Dit is o.a.online te kopen.
± 5-10 druppels van je favoriete (niet-citrus) etherische olie geur

1.
Doe alle ingrediënten in een pan en verwarm, niet koken, het op een laag staande warmtebron.
2. Roer de ingrediënten tot ze goed gemengd zijn en verdeel dit in kleine potten met een goed afsluitende deksel.
3. Bewaren op een koele en droge plaats tot gebruiksklaar.
Opmerkingen: Gebruik organische producten.

Wees je wel bewust dat er met deze eigengemaakte zonnebrand een wittere laag op je huid achter zal blijven. Dit komt door de zinkoxide!

Voor vragen of meer informatie, neem gerust even contact met me op!

<a href=”http://


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *