Feiten en fabels over zonnebrand!

De zomer is langzaam in aantocht en kijken we er allemaal weer naar uit om heerlijk van die zon te kunnen genieten.

Wat weten we nu eigenlijk over onze zonnebrand?
Hoe ga je om met tere kinderhuidjes?

Is het echt nodig om die dure crème van vorig jaar weggooien?
In deze blog zet ik een groot aantal feiten en fabels over zonnebrand op een rij.

Als de zon weer meer gaat schijnen pakken we bijna altijd de zonnebrandcrème van vorig jaar uit het badkamerkastje.
Maar werkt de beschermingsfactor dan nog wel zoals vorig jaar?
Het lijkt wel of de beschermingsfactor elk jaar hoger aan het worden is….
Jaren geleden was het factor 6 of 8, nu zitten we al aan de 20 of 30 en soms wel 50!
Is een factor 50 smeren wel goed of misschien toch niet?
Door eens te surfen op het internet en de diverse artikelen en onderzoeken te lezen, heb ik de volgende fabels en feiten op over zonnebrandcrème gevonden.

Wie bruin is, hoeft zich niet in te smeren = fabel
Hoewel mensen met een lichte huid sneller verbranden dan mensen met een donkere huid, moet iedereen zich insmeren om zich te beschermen tegen de zon.
Je huid is uiteraard wel beter beschermd tegen verbranding als je iets bruiner bent. Maar te veel zon blijft schadelijk.

In een zonnebrandcrème van vorig jaar zijn de filters minder werkzaam = feit
Zonnebrand is volgens dermatologen een product met een houdbaarheidsdatum. De factor neemt af naarmate de crème ouder wordt. Dus wordt er aangeraden om met het nieuwe seizoen toch nieuwe zonnebrand te kopen. Is de zonnebrand echt niet meer te gebruiken? Nee dat niet, maar de beschermingsfactor is wel degelijk erg terug gelopen.

Als je je zonnebrand in de zon laat liggen, gaat de factor omlaag = feit
Als je fles zonnebrand in de zon ligt, veroudert de crème sneller en neemt de beschermende werking af. Je kan een tube het beste in je tas bewaren of in het donker of in de schaduw leggen.

Zon is goed voor je = feit
Ondanks alle waarschuwingen voor de zon en alarmerende verhalen over huidkanker, is zon toch ook echt heel goed voor ons.
Van alle vitamine D die we aanmaken, is 85% (ja zoveel) afkomstig van de zon. Dermatologen waarschuwde ons vroeger heel erg tegen onbeschermd in de zon zitten. Maar dat is dus niet zo!
Zo’n 15 tot 20 minuten per dag, onbeschermd, heb je echt nodig om je vitamine D op peil te houden. Ouderen in een verzorgingstehuis zouden hiervoor zelfs naar buiten gebracht moeten worden.

Hoe hoger de factor in de zonnebrand, hoe langer het beschermt = feit
Als je et gemiddelde Nederlands huidtype zou nemen, dan zal de huid zonder bescherming na een minuut of twintig in de zon (rond het middaguur als de zon op haar hoogste punt staat), verbranden. Als je SPF factor 12 smeert, is je huid 12 x 20 minuten beschermd, ± 4 uur dus.
Voorheen werd dat aangeduid met factor 4, precies hetzelfde dus.

is insmeren met factor 50 het beste , of toch niet?

Insmeren met factor 50 is het beste = half fabel, half feit
Onderzoek wijst uit dat we (met het gemiddelde Nederlands huidtype) maximaal SPF factor 12 tot 15 nodig hebben, mits goed en voldoende aangebracht en we dit natuurlijk ook regelmatig herhalen.
Er is in Nederlands vaak niet genoeg zon voor een SPF factor 30 (30 x 20 minuten) of SPF 50 (50 x 20 minuten) over een gehele dag.
Het grote gevaar van een factor 50 is dat mensen overmoedig raken en langer in de zon liggen, terwijl ze misschien niet genoeg crème hebben aangebracht, of hier en daar een plekje vergeten zijn.

Factor 50 blokt de vitamine D aanmaak = feit 
Factor 50 zorgt er inderdaad voor dat je niet verbrandt, maar is dit dan niet de beste keuze voor mensen met een lichte huid? Nee dus!
De hoge factor blokt namelijk ook nagenoeg alle UV-straling en dat zorgt er voor dat je lichaam ook geen vitamine D kan aanmaken..

Je insmeren met factor 50 is gevaarlijk = half fabel, half feit
Dermatologen zijn een aantal jaar geleden de strijd aan met de factor 50 aangegaan.
Maar het is nog niet 100% bewezen dat zo’n hoge factor de aanmaak van pigment helemaal stil legt. Maar pigment hebben we wel allemaal nodig, dit is juist het allerbelangrijkste om je tegen de zon te beschermen.
Dus als je geen hele gevoelige huid hebt is een factor SPF 15 als maximale bescherming eigenlijk wel genoeg. Wel moet je je natuurlijk regelmatig opnieuw insmeren, zeker als je echt in de zon gaat liggen.

Ons grootste gevaar is onze zuinigheid = feit
Onze grootste fout blijkt te zijn dat we niet royaal genoeg smeren. Onderzoek wijst uit dat we vaak maar 25 % van de benodigde hoeveelheid crème smeren, die onze huid nodig heeft om goed beschermd te zijn. Het advies: niet TE zuinig zijn met insmeren!

Je moet je om de 2 a 3 uur opnieuw insmeren met zonnebrand

Je moet om de 2 à 3 uur opnieuw insmeren = feit
Hoewel je de 15 SPF x 20 som kan aanhouden met insmeren, moet je toch vaker insmeren dan strikt noodzakelijk. De meeste mensen smeren helaas niet genoeg.
Vergeet ook niet dat de synthetische stoffen in zonnebrand er een half uur over doen om goed in te trekken, dus moeten de insmeer tijden elkaar eigenlijk overlappen. Je moet ook niet vergeten dat je in dat half uur met je handdoek, je zwemkleding of zand de crème per ongeluk weggeveegd voordat het goed ingetrokken is.
En daardoor kun je dus die vervelende verbrandde plekjes bij de bandjes van je bikini krijgen.
Door zo’n elke 2 à 3 uur opnieuw in te smeren ben je er vrijwel zeker van dat elk deel van de huid goed beschermd is.

Een waterproof crème hoeft minder vaak opgebracht te worden = fabel
Het voordeel van een waterproof crème is dat het beter bestand is tegen water (mits deze goed ingetrokken is voordat we (vooral kinderen) de zee in rennen.
Maar ook voor een zgn. waterproof crème gelden alle redenen die hierboven genoemd zijn over een reguliere crème.

Een kinderhuid moet extra worden beschremd tegen UV stralen

Kinderhuid moet extra tegen UV stralen beschermd worden = feit
Omdat de huid van kinderen extra makkelijk beschadigd kan worden door UV-straling wordt aangeraden kinderen tot 16 jaar extra bescherming te geven tegen de zon.
Extra vaak insmeren met een hogere beschermingsfactor, zoals factor 30 is het advies. En ook hier weer, goed royaal!!
Natuurlijk werkt het gezond verstand ook mee. Als de zon op het hoogste punt staat (en op haar gevaarlijkst is), is het een goed moment voor een spelletje of een gezellige lunch in de schaduw .

Met je T-shirt aan kan je niet verbranden = fabel
Een (wit) T-shirt biedt op een niet ingesmeerde huid maximaal een zonnefactor 5. Als het T-shirt ook nog nat wordt, daalt de factor.

Een dure zonnebrandcrème beschermt je huid beter tegen de zon dan een goedkope(re) = fabel
Alle merken zonnebrand moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, dus wat betreft de zonnebescherming werken de crèmes redelijk hetzelfde. Waar zit het verschil dan in?
Het is de extraatjes die een zonnebrandcrème van een duurder merk heeft, zoals stoffen die zorgen voor hydratatie van de huid, of bijvoorbeeld een fijnere geur of textuur. Maar een SPF factor 30 van het ene merk, beschermt niet anders dan een fles met een SPF factor 30 van een ander merk!

Biologische zonnebrand beschermt beter tegen de zon = gedeeltelijk feit
Een biologische zonnebrand bevat geen synthetische stoffen, waardoor de zonnebrandcrème in plaats van na een half uur, wel meteen inwerkt op de huid.
Niet elke biologische zonnebrandcrème werkt even goed, maar over het algemeen worden de crèmes op mineraalbasis goed beoordeeld. De mineralen zorgen ervoor dat de zon wordt gereflecteerd en daardoor verbrand je niet.
Zijn er ook nadelen? Ja..de crèmes zijn wit en dit blijf je ook zien na het smeren.

Een SPF beschermt ook tegen rimpels = gedeeltelijk fabel, steeds vaker feit
De beschermingsfactor SPF 15 of 30 duidt de bescherming tegen UVB-stralen aan.
Dit zijn dus de stralen die ervoor kunnen zorgen dat je huid verbrandt. UVA-stralen zorgen voor het sneller verouderen van je huid en geven ouderdomsvlekjes en rimpels.
De meeste zonnebrandcrèmes hebben de laatste tijd naast een SPF aanduiding, een aanduiding met UVB en UVA.
Vaak staat het expliciet bij op de verpakking.

feiten en fabels over zonnebrand

Met zonnebrandcrèmes die de aanmaak van melanine stimuleren, wordt je sneller bruin = feit
Er zijn ook crèmes, die het bruin worden bevorderen, dit noemen ze bruinversnellers.
Sommige mensen smeerden zich, de laatste dagen van de vakantie, nog wel eens in met een olijfolie, met alle risico’s van dien,
Er zijn dus crèmes die het hele proces al vanaf dag één al versnellen.
Hoe werkt dat?
Deze zonnebrandcrèmes hebben vaak een wat lagere factor (15 en minder) en stimuleren de aanmaak van melanine, ofwel je bruin pigment.
Voor zover bekend werken de bruinversnellers echt. Dit komt door de beschermingsfactor die erin is verwerkt.
Het zou ook niet slecht zijn voor je huid (mits je vaak genoeg en voldoende blijft smeren).
Dus een interessante optie als je echt en snel en goed bruin zou willen worden

Tot slot
 Er wordt dus aangeraden om je zonnebrandcrème van vorige zomer niet meer te gebruiken. Als je nieuw koopt ga dan voor een factor 15 tot 30 en gun et even de tijd (een half uur) om het in te laten trekken voor je de zon in gaat. En vooral lekker niet TE zuinig te smeren.
Pigment (ons mooie bruine kleurtje) is dus niet alleen mooi, maar ook nog eens de perfecte bescherming tegen de zon.
En of je nu een dure of een goedkopere zonnebrandcrème koopt, heeft dus geen invloed op de bescherming tegen UV-stralen!

Voor vragen of meer informatie , neem gerust even contact met me op.
Wil je geen blog meer missen, schrijf je dan gewoon even in!


0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *